World Ball&Dek Hockey Federation

V Banskej Bystrici sa prepisovala história

V Banskej Bystrici sa prepisovala história | WBDHF

V dňoch 29.6-30.6.2024 sa v Banskej Bystrici prepisovala história trojkového hokejbalu na Slovensku. Kvalitne obsadený turnaj ORSZÁGH CUP 2024 pridal k päťkovému hokejbalu aj trojku a oplatilo sa. Hralo sa na v Tipsport aréne a organizátori pod vedením "nadšenca a hokejbalového fanatika" Martina Cabana pripravili pre hráčov a divákov fantastické divadlo. Organizátori urobili deň pred turnajom exhibičný zápas pred známym obchodných centrom Banskej Bystrice. Tu sa predstavili niektorí profesionálni hokejoví hráči pôsobiaci v zámorí. Sprievodné akcie počas turnaja ako atrakcie pre deti, či kultúrne akcie s rôznymi hosťami boli tiež okrasou turnaja.

Perfektne upravený zimný štadión s dvomi hracími plochami bol k dispozícii 26 tímom z Česka, Slovenska a Indie. Všetky tímy mali svoju šatňu, čo je pri takýchto veľkých akciách veľká vzácnosť, ale organizátor Martin Caban toto zvládol bravúrne a všetky tímy boli nadmieru spokojné !

Turnaj bol rozdelený do piatich skupín a do záverečných bojov postupovali úplne všetky tímy, čo bolo tiež veľkým pozitívom tohto turnaja. Posledné dva tímy v celkovom hodnotení boli chlapci z Indie, ktorí boli miláčikmi turnaja, ale majú pred sebou ešte veľa práce a tréningu aby mohli konkurovať silným slovenským a českým tímom.

Turnaja sa zúčastnila aj česká reprezentácia, ktorá turnajom prechádzala úplne hladko a elegantne až narazila na budúceho celkového víťaza Nitru a po dvoch chybách nepostúpila do plánovaného finále a prehrala 1:2. V boji o bronz rozdrvili Češi Banskú Bystricu a domov si vezú nádherné bronzové medaily.

Veľkým sklamaním pre SDHF bolo vypadnutie nabitej slovenskej reprezentácie, ktorá mala tiež tie najvyššie méty. Slováci valcovali a nakladali všetkým súperom, ale prišlo play-off a smolný zápas s Nitrou, kde v nájazdoch prehrali a s turnajom sa predčasne rozlúčili.

Celkový víťazom sa stali chlapci z Výberu Nitrianskej hokejbalovej organizácie, ktorý zaslúžene zdvihli nad hlavu trofej a získali zlaté medaily. Najlepším brankárom turnaja bol vyhodnotený Milan Grobarčík. Bol to už druhý triumf tohto tímu pri druhej účasti na podujatiach WBDHF. Minulý rok tento tím vyhral legendárny MAMUT CUP 3vs3 2023 v Česku. Tento tím je hrozbou pre favoritov, čo dokázali aj na turnaji Orszagh CUP 2024 v Banskej Bystrici

Víťazný tím NiHBO s medailami a najužitočnejší hráč turnaja Ján Turan z Autos Kmeť Banská Bystrica, ktoré získalo strieborné medaily.

SDHF a WBDHF zabezpečila nádherné poháre a profesionálne medaily, na ktoré Slovensko nie je zvyknuté, ale bojovníci a tí najlepší si ich právom zaslúžia. WBDHF zabezpečovala aj online výsledky a štatistiky, čo bolo tiež novinkou na Országh cupe 2024 či už v Považskej Bystrici a tiež v Banskej Bystrici.

Ozdobou turnaja boli medzinárodnú rozhodcovia WBDHF pod vedením ich šéfa Romana Čačka. (Na foto s Marekom Žákom, extraligovým rozhodcom SZĽH a IIHF)

Na tohtoročný Országh Cup 3vs3 prišiel aj primátor Banskej Bystrice pán Ján Nosko a turnaj si užíval, pretože sa konečne vrátil do Banskej Bystrice. Pán primátor vhadzoval slávnostné Bully pred finále a odovzdával medaily a poháre pre najlepších.




Ceny víťazom odovzdával aj bývalý slovenský hokejový reprezentant a hráč NHL Vlado Országh, ktorého meno nesie aj tento turnaj od jeho začiatku v roku 2010

Zápasy o bronz a finále snímala a vysielala Slovenská televízia s fantastickým komentátorom STV Palom Gašparom, ktorý bezchybne komentoval so svojím spolukomentátorom s Banskej Bystrice oba zápasy Országh cupu

Na Országh cupe v Banskej Bystrici boli prítomní aj viacerí čelní predstavitelia vysokého manažmentu Svetovej hokejbalovej federácie a úroveň turnaja si pochvaľovali. Športovým riaditeľom turnaja bol Vojtech Breza-prezident SDHF. 

1.Viceprezident WBDHF Miroslav Zadák nešetril tiež chválou na organizáciu turnaja. S organizáciou bol jeho tím spokojný, takisto on ako čelný predstaviteľ WBDHF. Mrzela ho len prehra v semifinále s Nitrou, ale to už je iný príbeh. Všetko ostatné okolo medzinárodnej účasti bolo pod kontrolou samotného prezidenta WBDHF Jaroslava Meliška (obaja na foto)

Čo dodať k turnaju.... BOLA TO OSLAVA TROJKOVÉHO HOKEJBALU. Už sa všetci tešíme na budúci ročník 2025, ktorý sa bude hrať pred Majstrovstvami sveta 3vs3, Topoľčany 2025

Výsledky Országh Cupu 5vs5 a 3vs3 2024 nájde na stránke:

www.mamutcup.com